About

Patrimoniul cultural imaterial reprezintă totalitatea practicilor, reprezentărilor, expresiilor, cunoștințelor, abilităților și instrumentelor, precum și obiectelor, artefactelor și spațiilor culturale asociate, care sunt transmise de la o generație la alta în cadrul comunităților și grupurilor și pe care acestea le consideră ca fiind parte integrantă a patrimoniului lor cultural. Acesta include tradițiile orale, spectacolele, practicile sociale, ritualurile, festivitățile, cunoștințele și practicile referitoare la natură și univers, precum și meșteșugurile tradiționale.

Patrimoniul cultural imaterial nu este tangibil sau material în natura sa și este în mod esențial legat de identitatea culturală și socială a comunităților și grupurilor care îl practică. Aceste elemente ale patrimoniului cultural imaterial sunt adesea transmise prin intermediul povestirii, cântecului, dansului, teatrului, ritualurilor și practicilor orale și tradiționale. Ele reflectă valorile, cunoștințele și modurile de viață ale comunităților și contribuie la promovarea diversității culturale și la consolidarea coeziunii sociale.

Patrimoniul cultural imaterial este deosebit de important în păstrarea și promovarea diversității culturale, transmiterea cunoștințelor și abilităților tradiționale și menținerea legăturii între generații. În recunoașterea importanței sale, multe țări au adoptat măsuri de protecție și promovare a patrimoniului cultural imaterial, inclusiv înregistrarea și documentarea elementelor, sprijinirea practicanților și comunităților implicate și promovarea conștientizării publicului cu privire la aceste valori culturale.

Acest website promovează elemente ale patrimoniului cultural imaterial din România și este inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, și dezvoltat în cadrul proiectului cultural „MĂRIȘENII”, Proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”, 2023, cu cofinanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

elementele înscrise în INVENTARUL NAȚIONAL AL ELEMENTELOR VII DE PATRIMONIU CULTURAL IMATERIAL

dar și valori locale, care aspiră la o cunoaștere națională sau internațională.

Dorim să creăm o platformă deschisă, accesibilă publicului larg, care, în timp, să fie îmbogățită cu elemente de patrimoniu local de pe tot cuprinsul României, prin parteneriate dezvoltate cu instituții de profil din țară.

Dedicăm acest proiect aniversării a 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003).