Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc (în maghiară Csiksomlyo) este un eveniment confesional (romano-catolic) de anvergură, care se desfăşoară în localitatea cu acelaşi nume, astăzi cartier al oraşului Miercurea Ciuc din judeţul Harghita.
La Mânăstirea Franciscană din Şumuleu Ciuc şi pe traseul marcat de capelele de cult din vecinătatea mânăstirii se adună, în primul rând, membrii comunităţilor romano-catolice din Transilvania şi Moldova, dar şi credincioşi catolici de peste hotare şi persoane de alte confesiuni. Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc este, în primul rând, un eveniment confesional, desfăşurat timp de mai multe zile la Rusaliile catolice, fiind totodată şi o manifestare ritualică, ce îmbină elemente specifice religiei romano-catolice cu cele aparţinând religiozităţii populare.
Drumul pelerinilor poate dura câteva ore sau mai multe zile, în funcţie de locul de unde pleacă fiecare grup. Important este să ajungă la Şumuleu Ciuc în vinerea Rusaliilor, considerând ca moment important al pelerinajului întâlnirea cu Duhul Sfânt, dătător de putere şi sănătate care ,,potrivit credinţei, se manifestă într-un loc şi timp special, în Soarele care răsare”.
INP: https://patrimoniu.ro/images/imaterial/Pelerinajul-de-la-Sumuleu-Ciuc.pdf