Procesiune Moisei

Procesiunile populare de la Mânăstirea Moisei

comuna Moisei, județul Maramureș

cu ocazia sărbătorii „Sfânta Mărie Mare” (Adormirea Maicii Domnului)

„Mersul în prosesie”, produs al culturii orale de tip folcloric, transmis din generaţie în generaţie, este un ritual calendaristic de vară, dedicat sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, practicat în prezent de comunităţile ortodoxe formate, în zonă, din foştii greco-catolici reveniţi, în 1948, la ortodoxie.

Este practicat din ajunul până în ziua Adormirii Maicii Domnului, (14 și 15 august), fiind pregătit de-a lungul întregului post al Sfintei Mării. Grupul este format din cei mai buni creştini şi reprezentanţii de frunte ai comunităţilor respective, prezentând o ierarhie specială, în care ceata fecioarelor are un loc de cinste, urmată de bătrâni şi de tineri. Copiii poartă veşminte albe, dedicate special acestui moment din an, precum şi icoane, cruci, prapuri (steaguri bisericeşti). Urcă, pe jos, dealul Moiseiului, fiind întâmpinaţi de oameni care oferă pelerinilor osteniţi apă, fructe sau mâncare, de pomană, pentru morţii lor. Când ajung la mânăstire, înconjoară biserica de trei ori, în cântări populare creştine, se închină la iconostas, la troiţa din faţa mânăstirii şi participă la slujbe. Dacă apare o nouă procesiune, îi ies în întâmpinare şi se salută după un ritual special.

Pe lângă funcţia de rugăciune, nevoinţă şi penitenţă, procesiunile au o importantă funcţie apologetică, misionară şi socială, fiind una dintre cele mai importante forme de manifestare şi exprimare a laicilor în Biserica Ortodoxă din zonă. Ei duc celor prezenţi şi lumii mesaj de pace, bucurie, rugăciune, har.

(inf. Dr. Iuliana Băncescu, CS II, CNCPCT)

INP: https://patrimoniu.ro/images/imaterial/Procesiunile-populare-catre-Manastirea-Moisei.pdf